ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΤΥΠΟΙ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

Ο εγκέφαλος είναι το βασικό όργανο που ελέγχει το ανθρώπινο σώμα. Είναι υπεύθυνο για την κίνηση, την αισθητικότητα, τα συναισθήματα, τη σκέψη, την ομιλία, τη μάθηση και τη μνήμη. Για να το καταφέρει αυτό, ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή και συνεχόμενη παροχή οξυγόνου και αιμάτωσης. Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτεται αιφνίδια η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αντίστοιχων εγκεφαλικών κυττάρων.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στους ενήλικες στο σύγχρονο δυτικό κόσμο – Υπολογίζεται ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα εγκεφαλικό.

Αν ένας ασθενής υποστεί εγκεφαλικό, η ανάρρωσή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο μεγάλο μέρος του εγκεφάλου έχει επηρεαστεί και πόσο γρήγορα θα λάβει ιατρική φροντίδα. Η βελτίωση της θεραπείας και της αποκατάστασης έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών που επιβιώνουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν έχεις υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την λειτουργική σου κατάσταση. Επίσης μπορείς να προλάβεις ένα νέο επεισόδιο με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, την διακοπή του καπνίσματος και την άσκηση.

Εάν έχεις πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή είσαι υψηλού κινδύνου άτομο για καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα συμπτώματα. Μπορεί να σου σώσει τη ζωή.


ΤΥΠΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

 

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου, το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το πιο συχνό και προκαλείται από:

  • Θρόμβωση σε ένα αγγείο του εγκεφάλου ή του τραχήλου.
  • Εμβολή, δηλαδή αποκοπή τμήματος θρόμβου από ένα άλλο μέρος του σώματος και μεταφορά του στον εγκέφαλο με την κυκλοφορία.
  • Στένωση ενός αγγείου του εγκεφάλου ή του τραχήλου λόγω αθηρωμάτωσης.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν λόγω ρήξης ενός αγγείου του εγκεφάλου συγκεντρώνεται αίμα εντός ή γύρω από τον εγκέφαλο.

Όπως ένα έμφραγμα καταστρέφει το μυ της καρδιάς, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μπορεί να έχεις ακούσει για το “μικρό εγκεφαλικό” ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει παροδική διακοπή ή μείωση της κυκλοφορίας του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Τα εγκεφαλικά αυτά δεν προκαλούν μόνιμη αναπηρία. Ωστόσο μπορεί να αποτελούν προειδοποίηση για ένα μεγαλύτερο και σοβαρότερο εγκεφαλικό επεισόδιο.