ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ (ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

 

Σε φυσιολογικές συνθήκες, καρδιά του ανθρώπου χτυπά με ένα σταθερό ρυθμό περίπου 100.000 φορές κάθε μέρα. Αν έχεις όμως κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά δεν χτυπά με ένα σταθερό ρυθμό, όπως θα έπρεπε. Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή περιγράφουν ότι η καρδιά τους “τρέχει”, “φτερουγίζει” ή “χάνει χτύπους”.

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι η δημιουργία θρόμβων μέσα στην καρδιά, οι οποίοι μπορούν τα ταξιδέψουν με της αρτηρίες και να αποφράξουν τα αγγεία στον εγκέφαλο ή άλλα όργανα.

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν 5πλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό ρυθμό (φλεβόκομβο). Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των παραπάνω επιπλοκών.

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δίνει το σήμα στην καρδιά για να συσταλεί και να αντλήσει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Στην κολπική μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα βραχυκυκλώνονται κατά κάποιο τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπάει γρήγορα και άρρυθμα.

Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά ονομάζεται μερικές φορές “τρεμάμενη/ινιδίζουσα καρδιά”. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο ανώτερα τμήματα της καρδιάς (που ονομάζονται κόλποι) ινιδίζουν, συστέλλονται δηλαδή με πάρα πολύ μεγάλη συχνότητα (~600 φορές/λεπτό). Όταν συμβαίνει αυτό, η φυσιολογική ηλεκτρική επικοινωνία μεταξύ των ανώτερων (κόλπων) και κατώτερων (κοιλιών) τμημάτων της καρδιάς διαταράσσεται.

 

 

Εξαιτίας αυτού, πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή νοιώθουν αδύναμοι σχετικά εύκολα (π.χ. έχουν δύσπνοια στο περπάτημα ή όταν ανεβαίνουν λίγα σκαλοπάτια), ιδιαίτερα όταν η συχνότητα της καρδιάς είναι πολύ μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά δεν μεταφέρει αρκετή ποσότητα αίματος πλούσιου σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο υπόλοιπο σώμα.

Η κολπική μαρμαρυγή διαχωρίζεται στους εξής τύπους:

  • Παροξυσμική: Ξεκινάει και σταματάει (δεν είναι ο βασικός ρυθμός της καρδιάς). Συχνά τερματίζεται μόνη της.
  • Εμμένουσα: Διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες ονομάζεται “μεγάλης διάρκειας” εμμένουσα και συνήθως είναι πολύ δύσκολο να αναταχθεί.
  • Μόνιμη: Όταν είναι συνεχής και δεν μπορεί να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς (φλεβόκομβος).

 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα των βαλβίδων της καρδιάς.

Αν έχεις κολπική μαρμαρυγή, δεν είσαι μόνος σου. Είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Επειδή όπως είπαμε στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι της καρδιάς ινιδίζουν, συστέλλονται με πάρα πολύ μεγάλη συχνότητα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να σχηματιστούν θρόμβοι μέσα τους. Οι θρόμβοι αυτοί στη συνέχεια με την κυκλοφορία του  αίματος μπορούν να αποφράξουν αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν ποικίλης σοβαρότητας εγκεφαλικά επεισόδια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ορισμένοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Σε αυτούς που εμφανίζουν, τα συχνότερα είναι:

  • Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα, αίσθημα ότι χάνονται χτύποι)
  • Αδυναμία – εύκολη κόπωση
  • Ανεξήγητη δύσπνοια
  • Ζάλη, λιποθυμικό/προλιποθυμικό επεισόδιο
  • Πόνος στο στήθος (στηθάγχη)

ΤΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως:

  • Μεγάλη ηλικία, ωστόσο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία
  • Συνθήκες που αυξάνουν το stress της καρδιάς, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, χειρουργείο καρδιάς, βαλβιδοπάθειες.
  • Άλλες παθήσεις όπως, παχυσαρκία, υπνική άπνοια, υπερθυρεοειδισμός
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (καθημερινή κατανάλωση περισσότερων από 3 ποτά)

Τα επεισόδια κολπική μαρμαρυγής μπορεί να προκληθούν από:

  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατανάλωση καπνού, αμφεταμινών
  • Αυξημένο stress
    • Λοίμωξη
    • Πρόσφατο χειρουργείο

 

Είναι σημαντικό να παρατηρήσεις αν επιδεινωθούν τα συμπτώματα σου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον καρδιολόγο σου.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αν υποπτεύεσαι ή διαπιστωθεί ότι έχεις κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιολόγος σου θα πάρει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, θα ρωτήσει για τα συμπτώματα που ενδέχεται να έχεις και θα σε εξετάσει κλινικά. Ειδικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν στη διάγνωση και την θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Μικρά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στα άνω και κάτω άκρα και στο στήθος σου και καταγράφουν τον ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς σου. Αυτή είναι η κύρια εξέταση για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής.
  • Holter ρυθμού: Επιτρέπει την καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέρες). Είναι χρήσιμη εξέταση για τη διάγνωση της προξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής.
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα: Είναι μία εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους για να καταγράψει μέσω ενός μετατροπέα εικόνες της καρδιάς. Μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση των βαλβίδων της καρδιάς, το μέγεθος και την δύναμη της (κλάσμα εξώθησης). Γίνεται μη επεμβατικά μέσω του θώρακα (διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα). Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να γίνει με νάρκωση και μέσω του οισοφάγου (διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα) για να αποκλειστεί η πιθανότητα παρουσίας θρόμβων στην καρδιά.
  • Αιματολογικές εξετάσεις: Έλεγχος του αιματοκρίτη, των ηλεκτρολυτών, της νεφρικής και θυρεοειδικής λειτουργίας κ.α.
  • Stress test: Ο καρδιολόγος σου μπορεί να αποφασίσει ότι χρειάζεται να ελέγξει την κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι η δοκιμασία κόπωσης, to σπινθηρογράφημα καρδιάς, το δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα (stress echo), η αξονική στεφανιογραφία και η επεμβατική στεφανιογραφία.