Εμβόλιο COVID-19

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19) ΚΑΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ – ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19) ΚΑΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ – ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

 

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Τα συμπτώματα συνήθως είναι:

  • δύσπνοια,
  • πόνος στο στήθος ή
  • αίσθημα γρήγορου και  μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Η μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα σχετιζόμενη με εμβόλιο κατά του COVID-19:

  • συμβαίνει συχνότερα σε νέους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
  • σχετίζεται κυρίως με τα m-RNA εμβόλια (Pfizer-BioNTech και Moderna)
  • τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 6 ημέρες με διατήρηση της καρδιακής λειτουργία
  • Συνήθως δεν παρατηρούνται επιπλοκές

Η μελέτη σύγκρισης οφέλους/κινδύνου για τον εμβολιασμό νέων 12-17 ετών δείχνει ότι σε κάθε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς αγοριών και κοριτσιών συμβαίνουν 8-10 και 56-69 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας άλλα αποτρέπονται πολλαπλάσιες λοιμώξεις με COVID-19, νοσηλείες σε απλή κλίνη ή σε ΜΕΘ.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι οδηγίες εμβολιασμού για τα νεαρά άτομα που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα πριν ή μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ( Centers for Disease Control and Prevention -CDC). Το CDC προτείνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των νέων με ιστορικό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Συστήνει τον εμβολιασμό σε ασυμπτωματικούς νέους που παρουσίασαν περικαρδίτιδα μετά την πρώτη δόση αλλά δεν συστήνει ένθερμα προς το παρον τον εμβολιασμό με δεύτερη δόση στα άτομα που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά την πρώτη δόση. Για τα άτομα αυτά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας παραμένουν ένα σπάνιο φαινόμενο μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και συστήνουν τα ακόλουθα: «Όταν συζητάμε τον εμβολιασμό με τους ασθενείς, πρέπει να τονίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και στη σπάνια περίπτωση που εμφανίσουν περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα η ανάρρωση είναι συνήθως ανώδυνη και ποτέ δεν οδηγεί στο θάνατο

JAMA. Published online August 4, 2021. doi:10.1001/jama.2021.13443