ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΣΤΙΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ;

Βοηθάει το μαγνήσιο στις αρρυθμίες και την ταχυκαρδία;

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό της καρδιάς

Αν έχεις νοιώσει ποτέ αίσθημα παλμών, την καρδιά σου να χτυπάει περίεργα, να “φτερουγίζει” σαν ένα πουλί στο στήθος σου, να σταματάει για λίγο και να ξεκινάει με ένα δυνατό χτύπο, ξέρεις πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι το αίσθημα αυτό.

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Τί είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μία πάθηση, στην οποία μία από τις βαλβίδες της καρδιάς (Εικόνα 1), που ονομάζεται μιτροειδής, δεν κλείνει φυσιολογικά (Εικόνα 2). Η μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία της καρδιάς. Η μιτροειδής βαλβίδα αποτελείται από 2 τμήματα που ονομάζονται γλωχίνες,

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΗΜΑ;

Τι είναι το φύσημα;

Το φύσημα είναι ένα επιπλέον ήχος που ακούγεται όταν ένα ιατρός ακροάζεται την καρδιά με ένα στηθοσκόπιο. Ο ήχος του φυσήματος μοιάζει συνήθως με ένα “φσσς”, όπως όταν φυσάμε (έτσι έχει πάρει και την ονομασία “φύσημα”).

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί ήχοι (1ος και 2ος καρδιακός τόνος) δημιουργούνται όταν οι βαλβίδες της καρδιάς κλείνουν και το αίμα κινείται μέσα στην καρδιά (Εικόνα 1).

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ (ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

 

Σε φυσιολογικές συνθήκες, καρδιά του ανθρώπου χτυπά με ένα σταθερό ρυθμό περίπου 100.000 φορές κάθε μέρα. Αν έχεις όμως κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά δεν χτυπά με ένα σταθερό ρυθμό, όπως θα έπρεπε. Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή περιγράφουν ότι η καρδιά τους “τρέχει”, “φτερουγίζει” ή “χάνει χτύπους”.

 

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΤΥΠΟΙ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

Ο εγκέφαλος είναι το βασικό όργανο που ελέγχει το ανθρώπινο σώμα. Είναι υπεύθυνο για την κίνηση, την αισθητικότητα, τα συναισθήματα, τη σκέψη, την ομιλία, τη μάθηση και τη μνήμη. Για να το καταφέρει αυτό, ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή και συνεχόμενη παροχή οξυγόνου και αιμάτωσης. Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτεται αιφνίδια η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου.

Εμβόλιο COVID-19

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19) ΚΑΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ – ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19) ΚΑΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ – ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

 

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Τα συμπτώματα συνήθως είναι:

  • δύσπνοια,
  • πόνος στο στήθος ή
  • αίσθημα γρήγορου και  μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Η μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα σχετιζόμενη με εμβόλιο κατά του COVID-19:

  • συμβαίνει συχνότερα σε νέους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Έμφραγμα μυοκαρδίου

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Η αιτία του εμφράγματος είναι η σοβαρού βαθμού στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι υπεύθυνες αρτηρίες για την αιμάτωση της καρδιάς. 

heart attack

Αθόρυβο έμφραγμα: Πώς θα το αναγνωρίσετε

Αθόρυβο έμφραγμα: Πώς θα το αναγνωρίσετε

Τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και η αιφνίδια αδυναμία, όπως σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων –περίπου 20-30%– το έμφραγμα εκδηλώνεται με ασυνήθιστα συμπτώματα ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Το αθόρυβο έμφραγμα πλήττει συχνότερα τις γυναίκες και τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη.

1473 1681727618736759 2734852997619036664 n

Η σχέση του Σακχαρώδη Διαβήτη και της Στεφανιαίας Νόσου

Με αφορμή αρκετούς ασθενείς, που έχουν επισκεφτεί το ιατρείο μου το τελευταίο διάστημα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη στενή σχέση του Σακχαρώδη Διαβήτη και της Στεφανιαίας Νόσου.
Με απλά λόγια, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς με σάκχαρο, είναι να εμφανίσουν πρόβλημα με τα αγγεία της καρδιάς τους. Επίσης,

Kardia Giatros xeria plastiki

Σωτήριο το τσεκ απ για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Χιλιάδες άνδρες σώθηκαν στη Βρετανία από την πιλοτική εφαρμογή επί τέσσερα χρόνια ενός προγράμματος περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ) για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εστάλη επιστολή σε κάθε άνδρα στην Αγγλία που έκλεισε τα 65 του χρόνια την περίοδο 2009-2013, με την οποία οι υγειονομικές Αρχές του συνιστούσαν να κάνει ένα απλό υπερηχογράφημα για να εξακριβωθεί αν τυχόν είχε τέτοιο ανεύρυσμα.