Στεφανιαία νόσος

Τι είναι στεφανιαία νόσος;

Η καρδιά, όπως και όλα τα όργανα του σώματος αιματώνεται από αγγεία (αρτηρίες και φλέβες). Η στεφανιαία νόσος είναι η αθηρωμάτωση (στένωση) των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαίων αγγείων). Συγκεκριμένα, τα στεφανιαία αγγεία είναι η αριστερή στεφανιαία αρτηρία, η οποία ξεκινάει το στέλεχος (LM) και στη συνέχεια διακλαδώνεται στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο (LAD) και στην περισπωμένη αρτηρία (Lcx) και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία (RCA).

Παράγοντες κινδύνου

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το ιστορικό στεφανιαίας νόσου στην οικογένεια, το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες όπως τα κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κ.α..

heart_attackΣυμπτώματα

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου είναι η στηθάγχη. Στηθάγχη ονομάζεται ο πόνος στο στήθος, ο οποίος μπορεί να αντανακλά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στην πλάτη, το λαιμό, το στομάχι και το αριστερό χέρι. Συνήθως η στηθάγχη προκαλείται κατά τη σωματική άσκηση ή το ψυχικό stress. Άλλα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, καθώς και η μειωμένη ικανότητα για άσκηση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες ενδέχεται η στεφανιαία νόσος να εμφανίζεται με άλλα συμπτώματα (άτυπη στηθάγχη) ή ακόμη και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Θεραπεία – Φαρμακευτική αγωγή

Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου είναι φαρμακευτική στα πρώτα στάδια και επεμβατική, όταν οι στενώσεις στα αγγεία γίνουν πολύ σημαντικές. Η επεμβατική θεραπεία μπορεί να είναι είτε με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) είτε με CABG (by pass), ανάλογα με την έκταση και την βαρύτητα της νόσου. Κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει την ενδεδειγμένη για αυτόν θεραπευτική αγωγή.

Άσκηση – φυσική δραστηριότητα

Είναι σημαντική η τακτική φυσική άσκηση σε όλους τους ασθενείς, που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας να τους περιορίζουν. Προτείνεται ως παράδειγμα καθημερινό περπάτημα 4-5 χιλιομέτρων για 45 – 60 λεπτά.

Διατροφή

Συστήνεται σε όλους τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο η μεσογειακή διατροφή. Εξατομικευμένα, τα λιπαρά και το αλάτι πρέπει να περιορίζονται με στόχο την επίτευξη φυσιολογικής χοληστερίνης – τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης αντίστοιχα.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ επιτρέπεται σε ποσότητα 1 μεζούρας/ημέρα στις γυναίκες και 1-2 μεζούρες/ημέρα στους άνδρες. Ως μεζούρα θεωρείται 1 ποτήρι 250ml μπύρα, ένα ποτήρι κρασί, 1 “δάκτυλο” ουίσκι, βότκα, ούζο, τσίπουρο κτλ. Προτείνεται ωστόσο η κατανάλωση λευκού ή κόκκινου κρασιού.

Επικοινωνία με θεράποντα ιατρό

Σε κάθε περίπτωση ανησυχητικών συμπτωμάτων προτείνεται η άμεση διακοπή κάθε φυσικής δραστηριότητας και η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

H φαρμακευτική αγωγή δεν θα πρέπει να αλλάζει παρά μόνο μετά από οδηγία του θεράποντος ιατρού.