Λήψη ιστορικού

Λήψη ιστορικού

Το ιστορικό είναι ο απολογισμός γεγονότων από την ζωή του ασθενούς τα οποία έχουν σχέση με την σωματική και την ψυχική του υγεία. Τα γεγονότα αυτά καταγράφονται από τον γιατρό αφού αξιολογηθούν και συντεθούν.Βασική προϋπόθεση στην λήψη ενός άρτιου ιατρικού ιστορικού είναι η εγκαθίδρυση σχέσης εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

Από τον γιατρό δεν απαιτείται η απλή συλλογή πληροφοριών από τον ασθενή. Ο ασθενής έχει φόβους και ελπίδες και αναζητεί βοήθεια, ανακούφιση και ενθάρρυνση. Για τον γιατρό τίποτα το ανθρώπινο δεν είναι παράξενο ή απωθητικό. Ο ασθενής δεν είναι περιστατικό ή νόσημα αλλά ένα άτομο με πρόβλημα που αναζητά βοήθεια για να το λύσει.

Η λήψη ενός αναλυτικού και λεπτομερούς ιστορικού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή διάγνωση από τον ιατρό και τη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων για τον κάθε ασθενή.Ειδικότερα, για τον ασθενή που προσέρχεται σε ένα καρδιολογικό ιατρείο, το ιστορικό είναι απαραίτητο στοιχείο της επίσκεψης. Περιλαμβάνει το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό.

Στο οικογενειακό ιστορικό αναλύεται το ιατρικό ιστορικό των κοντινών συγγενών (πατέρας, μητέρα, αδέρφια κ.α.), με σκοπό να διερευνηθεί η πιθανότητα γενετικά κληρονομούμενων νοσημάτων ή κληρονομικής επιβάρυνσης. Για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος γνωρίζουμε ότι έχει κληρονομική επιβάρυνση και είναι πολύ πιο πιθανή σε άτομα που έχουν συγγενείς με στεφανιαία νόσο. Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό ιστορικό περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νεαρή ηλικία είναι πολύ πιθανή η διάγνωση κληρονομικά μεταδιδόμενων καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο LongQT κ.α.

Το ατομικό ιστορικό περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή τόσο των ιατρικών παθήσεων του εξεταζόμενου, όσο και των συνηθειών και εξαρτήσεων (κάπνισμα, καφές, αλκοόλ, άσκηση). Είναι γνωστό ότι πολλές ιατρικές παθήσεις παρουσιάζουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος. Συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες.

Στα ιατρεία μας το ιστορικό που λαμβάνει ο ιατρός καταγράφεται σε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (GDPR).