Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική

Η στεφανιογραφία (ή καρδιακός καθετηριασμός) είναι μία επεμβατική διαγνωστική πράξη, η οποία  γίνεται σε ασθενείς με βέβαια ή πιθανή καρδιακή ασθένεια.


Η εξέταση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο σημείο της παρακέντησης. Από ένα αγγείο (αρτηρία), συνηθέστερα την κερκιδική αρτηρία στο χέρι ή την μηραία αρτηρία στο πόδι εισάγεται ένα εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος με ακτινοσκόπηση κατευθύνεται στην καρδιά. Με τη βοήθεια σκιαγραφικής ουσίας παίρνουμε εικόνες από τα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία), αν δηλαδή και σε ποια σημεία έχουν στενώσεις, καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης, πιέσεις, βαλβίδες).

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές βλάβες (στενώσεις) στα αγγεία της καρδιάς, οι οποίες κρίνεται από τον επεμβατικό καρδιολόγο ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), τότε αυτό γίνεται συνήθως αμέσως μετά. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων η βλάβη του αγγείου ανοίγει και τοποθετείται το stent. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα stent υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν ξανά (επαναστένωση) και για το λόγο αυτό απαιτείται σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα καρδιολόγο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική, όπως όλες οι επεμβατικές ιατρικές πράξεις έχουν ένα κίνδυνο επιπλοκών. Αυτός είναι πάρα πολύ μικρός αλλά όχι μηδενικός (θάνατος σε λιγότερο από 0,1%, και εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή μεγάλη αιμορραγία κάτω από 0,3%) και μείωνεται ακόμη περισσότερα σε έμπειρα επεμβατικά κέντρα.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει ως γνώμονα να ακολουθεί τις συμβουλές του θεράποντα καρδιολόγου του και ότι ο μικρός κίνδυνος επιπλοκών αντισταθμίζεται από την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησής του.