Καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιά αποτελεί μια αντλία, η οποία χρησιμεύει στην κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Όταν η αντλία αυτή δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα, λέμε ότι υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαχωρίζεται σε αριστερή και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με το αν αφορά το αριστερό ή δεξιό τμήμα της καρδιάς. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως συστολική ή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με τον αν αφορά τη συστολική ή διαστολική λειτουργία της καρδιάς.

Παράγοντες κινδύνου

Η πιο συνηθισμένη αιτία καρδιακής ανεπάρκειας είναι η στεφανιαία νόσος. Άλλα λιγότερο συχνά αίτια αποτελούν διάφορες βαλβιδοπάθειες (όπως στένωση ή ανεπάρκεια της αορτικής και της μιτροειδούς βαλβίδος), ορισμένες αρρυθμίες, συγγενείς καρδιοπάθειες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λοιμώξεις της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα) κ.α.

heart-attack (1)Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι:

  • Η δύσπνοια, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται στην άσκηση (δύσπνοια προσπαθείας) ή στη κατάκλιση (ορθόπνοια)
  • Το πρήξιμο (οίδημα) των κάτω άκρων και των αστραγάλων
  • Η αύξηση του βάρους
  • Εύκολη κόπωση, αδυναμία
  • Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα, δυνατοί χτύποι)
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Ανορεξία
  • Μειωμένα ούρα
  • Δυσκολία στον ύπνο

Θεραπεία – Φαρμακευτική αγωγή

Η θεραπεία στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι τόσο φαρμακευτική, όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις επεμβατική. Είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση του ασθενούς στη σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που προτείνει ο θεράπων ιατρός, καθώς και η τακτική παρακολούθηση, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας. Χαρακτηριστικά επιβάλλεται η δραστική μείωση του αλατιού στη διατροφή καθώς και η χρήση διουρητικών φαρμάκων, ώστε να μειωθούν τα επιπλέον υγρά στο σώμα.

Σε ορισμένους ασθενείς, ενδέχεται να χρειαστεί και επεμβατική αντιμετώπιση, όπως στεφανιογραφία, τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή (απλού ή αμφικοιλιακού) ή και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και να μειωθεί ο κίνδυνος του αιφνιδίου θανάτου.

Άσκηση – φυσική δραστηριότητα

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα  πρέπει να εξατομικεύεται ο χρόνος και η ένταση της φυσικής δραστηριότητας σε κάθε ασθενή, καθώς η βαρύτητα της ασθένειας είναι διαφορετική κάθε φορά.

Διατροφή

Συστήνεται σε όλους τους ασθενείς μεσογειακή διατροφή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποφυγή του αλατιού σε όλα τα φαγητά, καθώς η κατανάλωσή του προκαλεί αύξηση των υγρών του σώματος και επιδείνωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας.

Κάπνισμα – Αλκοόλ

Το κάπνισμα και το αλκοόλ απαγορεύονται σε όλους τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Επικοινωνία με θεράποντα ιατρό

Σε κάθε περίπτωση ανησυχητικών συμπτωμάτων προτείνεται η άμεση διακοπή κάθε φυσικής δραστηριότητας και η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

H φαρμακευτική αγωγή δεν θα πρέπει να αλλάζει παρά μόνο μετά από οδηγία του θεράποντος ιατρού.