Αρρυθμίες

βηματοδότης-αρρυθμίεςΤι είναι οι αρρυθμίες

Η καρδιά ενός ανθρώπου χτύπα κατά μέσο όρο περίπου 110.000 φορές κάθε ημέρα. Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς ονομάζεται φλεβοκομβικός ρυθμός και οι φυσιολογικοί χτύποι κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100/λεπτό. Όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι λιγότεροι από 60/λεπτό, υπάρχει βραδυκαρδία, ενώ όταν είναι περισσότεροι από 100/λεπτό ταχυκαρδία. Επίσης, όταν οι χτύποι της καρδιάς δεν είναι ρυθμικοί, αλλά άρρυθμοι (ακανόνιστοι, ακατάστατοι), τότε λέμε ότι υπάρχει αρρυθμία.

Συμπτώματα

Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα της συχνότητας της καρδιάς είναι:

  • Ζάλη, αδυναμία
  • Προλιποθυμικό – λιποθυμικό επεισόδιο (συγκοπή)
  • Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος)
  • Πόνος στο στήθος
  • Δύσπνοια

Θεραπεία

Η θεραπεία των αρρυθμιών εξαρτάται από το είδος της αρρυθμίας και το συνολικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Οι περισσότερες αρρυθμίες είναι καλοήθεις, υπάρχουν όμως και ορισμένοι τύποι αρρυθμιών, οι οποίες είναι περισσότερο σοβαρές και ενδέχεται να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Με την αναλυτική λήψη ιστορικού και την χρήση ορισμένων εξετάσεων, όπως είναι ο υπέρηχος καρδιάς, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το πολυήμερο Holter ρυθμού κ.α. μπορεί ο καρδιολόγος να εντοπίσει την αρρυθμία και να αποφασίσει το είδος της θεραπείας.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η φαρμακευτική αγωγή και η αποφυγή ορισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως ο καφές και το αλκοόλ. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι απαραίτητη η επεμβατική θεραπεία, όπως είναι η τοποθέτηση βηματοδότη για την βραδυκαρδία και απινιδωτή – βηματοδότη για την ταχυκαρδία και την βραδυκαρδία. Μία ακόμη επεμβατική μέθοδος θεραπείας ορισμένων αρρυθμιών είναι η κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα (ablation), η οποία σε πολλές περιπτώσεις σταματά τελείως την αρρυθμία και αποφεύγουμε την χρόνια χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.