Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον καρδιολόγο

49274

Ρύθμιση υπέρτασης (έλεγχος πρωτοπαθούς – δευτεροπαθούς υπέρτασης

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση με την οποία ωθείται το αίμα από την καρδιάς στις αρτηρίες του σώματος. Υπάρχουν δύο τιμές αρτηριακής πίεσης, η συστολική, δηλαδή πίεση που ασκείται στις αρτηρίες κατά τη συστολή της καρδιάς, και η διαστολική, δηλαδή η πίεση που ασκείται μεταξύ των συστολών της καρδιάς.


Η αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια και η περιφερική αγγειοπάθεια. (Δες εκτίμηση συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου). Από μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα ο επιπολασμός της υπέρτασης στο συνολικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 29% και 52%, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας.

Περισσότερα »

Hypertension

Ρύθμιση χοληστερίνης – λιπιδίων

Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε ζωικούς οργανισμούς και όχι σε φυτικούς. Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στην κατασκευή και λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, και συγκεκριμένα κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες


Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων. Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D3 και το σχηματισμό ορμονών.

Αναλυτικά »

heart lady

Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος ανδρών – γυναικών (Check up)

Η πρόληψη στην ιατρική και στη καρδιολογία ειδικότερα είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία ασθενειών. Ο λόγος είναι ότι προσφέρει καλύτερη ποιότητα και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.


Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε όλους τους άνδρες άνω των 30 ετών και σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα έχουν μειώσει το χρόνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιολογικών ασθενειών (π.χ. κολπική μαρμαρυγή, εκτακτοσυστολικές αρρυθμίες κ.α.)

Λεπτομέρειες »

Καρδιολογικός έλεγχος αθλητών – παιδιών

Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες προϋποθέτει την σωστή υγεία των αθλητών.

Είναι απαραίτητη λοιπόν η ετήσια εξέταση όλων των αθλητών από ειδικό καρδιολόγο, καθώς είναι σημαντικό να αποκλειστούν ορισμένες καρδιολογικές ασθένειες, οι οποίες εν δυνάμει είναι απειλητικές για τη ζωή του αθλητή, η συχνότερη εκ των οποίων είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (άλλες είναι το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο LQT, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας κ.α.).

Λεπτομέρειες »

Στεφανιαία νόσος

Τι είναι στεφανιαία νόσος;

Η καρδιά, όπως και όλα τα όργανα του σώματος αιματώνεται από αγγεία (αρτηρίες και φλέβες). Η στεφανιαία νόσος είναι η αθηρωμάτωση (στένωση) των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαίων αγγείων). Συγκεκριμένα, τα στεφανιαία αγγεία είναι η αριστερή στεφανιαία αρτηρία, η οποία ξεκινάει το στέλεχος (LM) και στη συνέχεια διακλαδώνεται στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο (LAD) και στην περισπωμένη αρτηρία (Lcx) και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία (RCA).

Λεπτομέρειες »

Καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιά αποτελεί μια αντλία, η οποία χρησιμεύει στην κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Όταν η αντλία αυτή δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα, λέμε ότι υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαχωρίζεται σε αριστερή και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με το αν αφορά το αριστερό ή δεξιό τμήμα της καρδιάς. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως συστολική ή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με τον αν αφορά τη συστολική ή διαστολική λειτουργία της καρδιάς.

Λεπτομέρειες »

Αρρυθμίες

Τι είναι οι αρρυθμίες

Η καρδιά ενός ανθρώπου χτύπα κατά μέσο όρο περίπου 110.000 φορές κάθε ημέρα. Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς ονομάζεται φλεβοκομβικός ρυθμός και οι φυσιολογικοί χτύποι κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100/λεπτό. Όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι λιγότεροι από 60/λεπτό, υπάρχει βραδυκαρδία, ενώ όταν είναι περισσότεροι από 100/λεπτό ταχυκαρδία. Επίσης, όταν οι χτύποι της καρδιάς δεν είναι ρυθμικοί, αλλά άρρυθμοι (ακανόνιστοι, ακατάστατοι), τότε λέμε ότι υπάρχει αρρυθμία.

Περισσότερα »

Βαλβιδοπάθειες (στένωση, ανεπάρκεια, πρόπτωση)

Τι είναι οι βαλβιδοπάθειες

Οι καρδιά αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά τμήματα (αριστερός κόλπος και κοιλία, δεξιός κόλπος και κοιλία), και από τέσσερις βαλβίδες, οι οποίες ονομάζονται αορτική, μιτροειδής, πνευμονική και τριγλώχινα. Όταν μια βαλβίδα δεν κλείνει τελείως καλά, υπάρχει ανεπάρκεια ενώ όταν δεν ανοίγει τελείως καλά, υπάρχει στένωση. Η πρόπτωση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση βαλβιδοπάθειας, στην οποία υπάρχει μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρόβλημα στην βαλβίδα. Τα προβλήματα στις βαλβίδες μπορεί να οφείλονται στην ηλικία (εκφύλιση, ασβέστωση), σε συγγενή προβλήματα κ.α.

Λεπτομέρειες »

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Η καρδιά είναι ένα πολύπλοκο όργανο και κατά την κατασκευή της στη διάρκεια της κύησης μπορεί να συμβούν επιπλοκές. Η σοβαρότητα των επιπλοκών αυτών ποικίλει, καθώς ορισμένες τις παρακολουθούμε με την ανάπτυξη του παιδιού ενώ άλλες είναι ασύμβατες με τη ζωή και απαιτείται άμεση χειρουργική επιδιόρθωση.

Κάποιες από τις πιο συχνές συγγενείς καρδιοπάθειες είναι η δίπτυχη αορτική βαλβίδα, το μεσοκολπικό ή μεσοκοιλιακό έλλειμμα, η τετραλογία Fallot, ο ανοιχτός βοτάλειος πόρος, η μετάθεση μεγάλων αγγείων.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορούμε να δούμε στα παιδιά είναι διαφορετικά από αυτά στους ενηλίκους, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες. Κάποια από αυτά είναι η κυάνωση, το λιποθυμικό επεισόδιο, η ελλειπής ανάπτυξη και λήψη βάρους. Θα πρέπει να εκτιμηθούν και το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από καρδιολόγο ή παιδοκαρδιολόγο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη φόρμα